Culturele vrijwilligerscentrale KEES heeft een nieuwe directeur. Gijs Bernard neemt na acht jaar het stokje over van directeur Hanneke Hulshof. De Tilburger Gijs Bernard heeft ruime ervaring in vrijwilligersmanagement als vrijwilligerscoördinator en medewerker educatie bij poppodium 013 in Tilburg. Daarnaast was hij als crewcoördinator verantwoordelijk voor de werving van medewerkers voor festivals WOO HAH! en Roadburn: evenementen die alleen tot stand kunnen komen dankzij de inzet van honderden vrijwilligers. Als directeur gaat Gijs Bernard werken aan professionalisering van vrijwilligersbeleid in de culturele sector in Nederland en het ontwikkelen van het dienstenpakket van KEES.

KEES is een landelijk platform voor vrijwilligers in de culturele sector en voor culturele organisaties die werken met vrijwilligers. De stichting brengt al tien jaar culturele organisaties en vrijwilligers bij elkaar en werkt aan professionalisering van het vrijwilligersbeleid van deze organisaties. Dat doet KEES onder meer met trainingen voor vrijwilligers en de KEES Academie voor professionals die werken met vrijwilligers. KEES werkt samen met tientallen vooraanstaande culturele organisaties, zoals het Nederlandse Film Festival en leden van de Vereniging voor Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF).

Hessel Koster, voorzitter Stichting KEES: “Met Gijs hebben we een directeur gevonden met een enorm hart voor vrijwilligerswerk. Hij kent als geen ander het belang van vrijwilligers voor de culturele sector en weet hoe hij het beste in hen naar boven kan halen. Als kaderlid van de Kunstenbond kent hij ook de beleidskant van de sector. Nu de culturele sector het door corona erg moeilijk heeft, zal het belang van vrijwilligers alleen maar groter worden. Hun inzet is echter niet vanzelfsprekend. Met KEES werken we aan waardering voor vrijwilligers en een professionele werkomgeving waarin hun talenten worden aangesproken. Wij zijn heel blij dat Gijs zich hier samen met onze trainers, coaches en vrijwilligerscoördinatoren voor in gaat zetten.”

Gijs Bernard: “Vrijwilligerswerk is iets waar ik warm van word en waar ik me voor in wil zetten. Ik heb sinds mijn eerste samenwerking met KEES al het KEES-gevoel bij me. Dat gaat voor mij over passie voor cultuur, het opdoen van nieuwe ervaringen en het ontmoeten van nieuwe mensen. Het belang van vrijwilligerswerk voor de culturele sector kan niet worden overschat. Bij KEES ga ik me inzetten voor eerlijk en goed georganiseerd vrijwilligerswerk in de culturele sector.”

Gijs Bernard neemt het stokje over van Hanneke Hulshof. Het bestuur is haar enorm dankbaar voor de gedrevenheid waarmee ze de afgelopen acht jaar heeft gewerkt aan professionalisering van vrijwilligersbeleid en de positie van KEES die ze hiermee verwierf binnen de culturele sector.