Culturele vrijwilligerscentrale KEES heeft een nieuwe directeur. Vertrekkend directeur Gijs Bernard kondigt vandaag op Eurosonic Noorderslag aan dat hij de dagelijkse leiding overdraagt aan Indy van Lieshout. Zelf blijft hij als adviseur en trainer betrokken bij KEES. Van Lieshout werkt al langer in een coördinerende rol voor diverse festivals en projecten waar KEES de planning en aansturing van vrijwilligers en crewleden verzorgt. Als ZZP’er in de creatieve sector heeft ze veel ervaring in productie en vrijwilligersmanagement bij tal van evenementen en culturele instellingen. Als directeur van KEES wil zij blijven werken aan professioneel vrijwilligersbeleid in de culturele sector.

KEES is een landelijk platform voor vrijwilligers in de culturele sector en voor culturele organisaties die werken met vrijwilligers. De stichting brengt al ruim twaalf jaar culturele organisaties en vrijwilligers bij elkaar en werkt aan professionalisering van het vrijwilligersbeleid van deze organisaties. Dat doet KEES onder meer met trainingen voor vrijwilligers en de KEES Academie voor professionals die werken met vrijwilligers. KEES werkt samen met tientallen vooraanstaande culturele organisaties, zoals het Nederlandse Film Festival en leden van de Vereniging voor Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF).

Hessel Koster, voorzitter Stichting KEES: “Met Indy hebben we een directeur die weet wat vrijwilligers drijft, maar ook wat culturele organisaties nodig hebben. Ze kent onze organisatie door en door en heeft ondanks haar jonge leeftijd al een breed netwerk en veel ervaring in de sector. Dat ze als directeur verder wil bouwen aan de landelijke dienstverlening van KEES, voelt dan ook als een buitenkans.”

Indy van Lieshout: “Vrijwilligerswerk heeft niet alleen mijn carrière in de creatieve industrie een kickstart gegeven, het heeft me ook enorm veel geleerd en een mooi netwerk gebracht. KEES maakt zich hier ook hard voor en weet als geen ander de waarde van vrijwilligers in zowel een organisatie als de maatschappij. In een wereld die alsmaar verandert, zijn vrijwilligers de stille helden die hun steentje in de samenleving belangeloos bijdragen en daar wil ik me graag hard voor blijven maken.”

Indy van Lieshout neemt het stokje over van Gijs Bernard. Hessel Koster: “Gijs’ eerste jaren als directeur stonden in het teken van de impact die het coronavirus had op de culturele sector. Tegen de stroom in wist hij met KEES positie te verwerven en samen met culturele instellingen in heel Nederland te werken aan professioneel vrijwilligersbeleid. Warm en zakelijk gaan bij Gijs hand in hand. Ondanks dat de omstandigheden niet altijd eenvoudig waren, laat hij KEES goed achter. Daar zijn we hem als bestuur erg dankbaar voor.” Naast directeur van KEES, werkt Gijs als docent, trainer en ZZP’er in de culturele sector. Dat blijft hij doen, ook in opdracht van KEES.