Deep Impact: KEES stelt grenzen

Sommige grenzen zijn helder; racisme, seksisme, intimidatie en ongewenst fysiek contact. Anderen zijn wat vager; kan dat grapje nou wel of niet? Gaat zo’n hand op de schouder ook over de grens? Ik vond dat geen leuke opmerking, maar is dat dan ook meteen een grens?

We zijn ons steeds meer bewust van het belang van grenzen en toch klappen we soms dicht bij onaangenaam gedrag van een ander: “Hoorde ik dat nou echt?” en “Anderen reageren toch ook niet?” Hoe herken je (micro-)agressie? Wanneer is zo’n grapje fout? Hoe bepaal je zo’n grens eigenlijk? Op welke manier spreek je iemand daarop aan? Hoe kom je tot het maken van afspraken? En hoe handhaaf je die? Hoe geef je grenzen aan, bied je structuur en zeg je NEE! En wat als jij de grens overgaat??

Pfff, dat valt nog niet mee.

Toch is het als vrijwilligerscoördinator belangrijk dat jij, met jouw organisatie, zorgt voor een omgeving waarin iedereen zich prettig én veilig voelt. Dat vraagt om afspraken, alertheid, eensgezindheid en (durven) ingrijpen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan want sommige grenzen zijn universeel, andere zijn persoonlijk. Hoe vind je daar je weg in?

In deze training geven we praktische tips over het herkennen en aangeven van grenzen. Daarnaast is het ook een open verkenning van mogelijkheden tot het vormgeven en toepassen van grenzen op een manier die bij jou en jouw organisatie passen.

Trainer Marjan Willemsen hanteert graag haar grenzen (en worstelt er ook wel eens mee). Vanuit haar achtergrond in (geweldloze) communicatie coacht en traint ze mensen bij het voelen en handhaven van grenzen en het voorkomen van conflict.